Wednesday 23 March 2016

              RESEPI SARAPAN PAGI

ROTI CANAI

BAHAN BAHAN YANG PERLU ADA:

1) 1KG TEPUNG GANDUM (untuk 10 keping roti)

2) 800mL air

3) 1 sudu besar mentega

4) 1 sudu kecil garam

5) 1 biji telur(tak guna pun takpe)

CARA MEMBUAT:

1) Masukkan tepung gandum,air,mentega,garam ke dalam bekas dan gaulkan sehingga sebati.

2) Ulikan tepung itu selama 15 minit.

3) Jika mendapati tepung itu lembik sangat,tambahkan tepung gandum sedikit dan ulikan semula.

4) Tinggalkan tepung itu selama 10 minit.

5) Bentukkan tepung itu ke bentuk berbola dan salutkan bebola itu dengan mentega supaya ia tidak      lekat dengan lain.

6) Perapkan bebola itu selama 4-5 jam.

7) Nipiskan bebola roti itu dengan menekan dan mula menebar.

8) Tebarkan sehingga nipis.

9) Panaskan kuali dengan api yang sederhana panas dan letakkan sedikit minyak sebelum masukkan roti.

10) Renjiskan sedikit minyak keatas roti tersebut ketika didalam kuali.

11) Keluarkan roti daripada kuali setelah roti cukup masak dengan kaler bertukar menjadi perang.

12) Siap roti canai yang boleh dihidangakan dengan gulai kegemaran.

No comments:

Post a Comment